TÂY NINH 's english materials for learners

good
 
IndexIndex  CalendarCalendar  Trợ giúpTrợ giúp  Tìm kiếmTìm kiếm  Thành viênThành viên  NhómNhóm  Đăng kýĐăng ký  Đăng NhậpĐăng Nhập  

Share | 
 

 ĐỀ THI KHẢO SÁT CHỌN HỌC SINH GIỎI QUỐC GIA LỚP 12 2007

Xem chủ đề cũ hơn Xem chủ đề mới hơn Go down 
Tác giảThông điệp
Admin
Admin


Tổng số bài gửi : 286
Join date : 15/02/2012

Bài gửiTiêu đề: ĐỀ THI KHẢO SÁT CHỌN HỌC SINH GIỎI QUỐC GIA LỚP 12 2007   Fri Feb 17, 2012 2:23 pm

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO TÂY NINH
TRƯỜNG THPT CHUYÊN HOÀNG LÊ KHA
ĐỀ THI KHẢO SÁT CHỌN HỌC SINH GIỎI QUỐC GIA LỚP 12
NĂM HỌC 2007
Môn thi: TIẾNG ANH
Thời gian thi: 180 phút
I. LISTENING (3mks)
Part 1. In answering the reporter’s questions Detective-Superintendent John Day referred to the information in his notebook. Look at this page from his notebook and for questions 1-8 fill in the missing information in the spaces provided. (1.6mks)


Aged of aged man: (1) ............................………………… ………………………………
Location of body: under the North Circular Road
Time dead man left club: 1.30 a.m.
Time body found: (2) ............................……………………………………………………
Body found by: (3) ............................……………………………………
Cause of death: multiple head injuries
Possible witnesses: a drunk
Two girls
Dead man’s clothes: beige raincoat
grey trousers
(4) ............................……………………………………
Collar and tie with metal tie pin
Color of hair: (5) ............................……………………………………
Height: (6) ............................……………………………………
Complexion: (7) ............................……………………………………
Motive for murder: not known but probably not robbery
Distance between club and location of body: (Cool ............................……
Club closing time: 1.30


Part 2. You will hear a program about making baskets on the island of Tonga, in the Pacific Ocean. For each of the questions 9-12 choose one of the answers A, B, C, or D to show the best answer. (0.4mk)
9. What was Janice looking for when she compared the different baskets?
A. which has the best colors B. which were also made in the United States
C. which could be sold in other countries D. which size people wanted to buy
10. What did Janice suggest to make the baskets more genuine?
A. using different colored grasses B. using natural colored plastic
C. making them all the same color D. making them different sizes
11. What can you do to find out about traditional designs?
A. go to the museums and take photographs B. write to museums for information
C. ask a museum to send someone to advise you D. study designing with government help
12. Who issues free photographs of designs?
A. only local government departments B. many European governments
C. only Scottish and London museums D. almost all museums

Part 3. You will hear a recorded telephone announcement for tourists giving information about the City of York. For each of questions 13-20 choose the best answer to show whether the statement is true or false.(1mk)
True False
13. York is more than 1,900 years old. ………. ……….
14. The collection of locomotives can be seen in the Castle Museum. ………. ……….
15. Coach tours of the city are not permitted. ………. ……….
16. On August 8th at 9 p.m. Miss Mallet will give a talk. ………. ……….
17. Admission to the Bishop’s Palace is $1.30. ………. ……….
18. The treasure’s House will be opened for coffee one evening. ………. ……….
19. The craft fair will be on for a week. ………. ……….
20. The starting point for the walk on Friday August 12th is by the river. ………. ……….
21. York Minster is being used for an exhibition. ………. ……….
22. You can ring 27156 for further information. ………. ……….

II. VOCABULARY & STRUCTURE (7kms)
Part 1. Below each sentence are four choices (A, B, C, D). Choose the one which best completes the sentence.
1. It looked dark and heavy............ it was going to rain.
A. although B. unless C. as if D. whereas
2. ............ begin their existence as rice crystals over most of the earth seems likely.
A. Raindrops B. If raindrops C. That raindrops D. What if raindrops
3. In order to grow vegetables properly, gardeners must know............
A. what the requirements for each vegetable are
B. that the requirements for each vegetable
C. what are each vegetable’s requirements
D. that is required by each vegetable
4. Steamboats did not replace sailing vessels on the high seas............ later in 1860s.
A. until B. although C. because D. unless
5. Sound comes in waves, and the higher the frequency,............
A. higher is the pitch B. the pitch is higher
C. the higher the pitch D. pitch is the higher
6. The stomach of a cow,............ that of other ruminants, is divided into four compartments.
A. likely B. similar C. same D. like
7. The art of landscape architecture is............ that of architecture itself.
A. almost as old as B. as almost old C. old as almost D. almost as old than
8. Sleeping, resting and............ are the best ways to care for a cold.
A. to drink fluids B. drank fluids C. one drink fluids D. drinking fluids
9. We have purchased a new............ of equipment to stimulate condition in outer space.
A. slice B. piece C. clap D. gust
10. The writer took............ of his inspiration from nature.
A. any B. much C. many D. numbers
11. ............ antibiotics are antibacterial agents, but some are effective against fungal, protozoan, or yeast infections.
A. Almost B. Most C. Any D. Little
12. Several passengers received minor injuries when the train unexpectedly came to a............
A. delay B. stand C. brake D. halt
13. People of all countries are expected to ………….. the principles of the United Nations.
A. uphold B. inspect C. exaggerate D. integrate
14. He thought that if he admitted he was afraid of swimming, he would lose ………. with his friends.
A. weight B. nerve C. face D. regard
15. We decided to celebrate by going out and painting the town ………….
A. red B. purple C. gold D. brown
16. Can you ……………. to it that none uses this entrance?
A. ensure B. guarantee C. assure D. see
17. The World Health Organization states that smallpox has been almost completely ………….
A. extinguished B. uprooted C. put out D. eradicated
18. Browns Ltd will have to ……….. sales during the coming year.
A. increase B. enlarge C. expand D. extend
19. My car …………. 25 miles to the litter.
A. makes B. does C. needs D. goes
20. This ticket …………. you to a free meal in our new restaurant.
A. confers B. entitles C. grants D. credits

Part 2. In each the following sentences, four words or phrases have been underlined. Choose the one word or phrase that would not be appropriate.
21. Queen Elizabeth prefers (A) have jewels (B) left in (C) their original (D) setting.
22. Since vitamins (A) are contained (B) in a wide (C) variety of foods, people seldom (D) lack of most of them.
23. (A) It is (B) extremely important (C) for an engineer (D) to know to use a computer.
24. In ancient Greece, (A) that ordinary people (B) were allowed to participate in government; any male (C) citizen eighteen or older (D) could vote.
25. Would (A) all competition please (B) make (C) their way to the (D) stadium?
26. I (A) enjoy taking (B) a walk at night, (C) which the roads (D) are quiet.
27. As they grow older, (A) children in many cultures (B) taught (C) not to rely (D) on their parents.
28. I (A) walk along (B) the street when I suddenly (C) heard footsteps (D) behind me.
29. I (A) don't think our daughter is (B) not enough old (C) to understand (D) this matter.
30. The (A) CDs here (B) are more expensive (C) than this (D) over there.

Part 3. Choose the best correct forms of words in the following sentences.
31. You should go to your dentist for regular............
A. check-ins B. check-out C. check-ups D. check-up
32. “Since the goal seems............, I believe we should begin at once,” Tim argued.
A. achievements B. achieve C. achievable D. achieving
33. Her............ in the matter was understandable.
A. reluctantly B. reluctance C. reluctant D. A or B
34. ............, someone who refuses to conform to the accepted norms of his society.
A. abnormal B. abnormality C. abnormally D. abnormalities
35. The man who managed............ the documents is now a national hero.
A. obtain B. obtaining C. to obtain D. obtained
36. People usually can get sufficient amount of the calcium their bodies ………… from the food they consume.
A. need B. needs C. needing D. to need
37. Kitchen appliances called blenders became ………………….. in the 1930s, when Stephen B. Polanski developed a machine that excelled at making his favorite drink.
A. establish B. establishing C. established D. which establish
38. A partnership is an association of two or more individuals who ………… together to develop a business.
A. worked B. they work C. work D. working
39. The earth ………… on the sun for its heat and light.
A. is depend B. depends C. has depended D. depending
40. The criminal said he was sorry, and he ………… of his crimes.
A. recalled B. repented C. repeated D. resigned

Part 4. Choose the best verbs forms or tenses in the following sentences.
41. Only through diplomatic means can a formal agreement be............
A. reached B. to reach C. reaching D. reach
42. Computers and new methods of communication............ revolutionized the modern office.
A. that have B. to have C. have D. they have
43. Elephants evolved from animals that............ much larger than pigs.
A. were not B. nor were C. were no D. not were
44. What a stupid thing to do! Can you imagine anybody ............ so stupid?
A. being B. be C. to be D. were
45. No sooner............ the house than the phone started to ring.
A. had she entered B. she had entered C. entered she D. had entered she
46. Not only the child, but also the grandparents............
A. is joining B. joins C. were joining D. has joined
47. The number of people at the exhibit............ amazing.
A. are B. were C. was D. has
48. I can’t believe Mr. Wilkerson sent us a check for $50,000. I wish............ to get better acquainted with him the day he was there.
A. we had able to B. we had been able to
C. we are able to D. we were able to
49. “Do you ever wish you............ the game tomorrow?” “Yeah, sometimes I wish I............ the winner.”
A. would win............ would be B. will win............ will be
C. won............ were D. win............ are
50. She............ to being a bit nervous about making her speech.
A. confessed B. asserted C. acknowledged D. granted

Part 5. Choose the best correct prepositions in the following sentences.
51. You can always bank............ Ann to give you sound advice.
A. of B. for C. at D. on
52. He’s not really angry. He’s only putting it............
A. away B. off C. up D. on
53. The supervisor suggested running............ the emergency fire procedure again.
A. under B. away C. through D. off
54. I’d like to stay............ Sunday, if that’s OK.
A. to B. by C. until D. at
55. We are going to stay in a little cottage, and that will be very nice because I haven’t been to the seaside............ two years at least.
A. in B. for C. at D. within
56. The improvement............ the weather was a welcome change.
A. at B. on C. from D. in
57. I won’t put............ these excuses any longer! I demand to see the manager.
A. up with B. off against C. up for D. off with
58. The man who lives opposite us sometimes comes ………. for a cup of coffee.
A. on B. off C. over D. to
59. “………… accordance ……….. the wishes ……… my people,” the president said, “ I’m retiring …………
public life.”
A. In…. of…of… from B. In…of…of…of
C. In…with…of…from D. In…with…of…of
60. ……… waiting for half an hour, he went home in disgust ………..he was sorry he hadn’t waited longer.
A. After... After B. Then… After C. Then… Afterwards D. After… Afterwards

Part 6. Choose the correct articles in the following sentences.
61. ............ laughter is the best medicine.
A. A B. An C. Some D. x
62. ............ happiness means............ different things to different people.
A. Some............ these B. The............ x C. x............ x D. The............ the
63. The shape of ………. snow flake is unique.
A. x B. a C. an D. the
64. The Titanic, a British steamer, sank in ………. North Atlantic after hitting ………. iceberg.
A. x ………. an B. x ………. x C. a ………. an D. the ………. an
65. If you open the door, ………. air will circulate better.
A. an B. a C. few D. x
66. ………. war is as old as mankind.
A. These B. A C. x D. An
67. ………. man is ………. reasoning animal.
A. The ………. a B. x ………. a C. Some ………. any D. Any ………. the
68. I'm on ………. night duty. When you go to ………. bed, I go to ………. work.
A. a ………. x………. x B. x………. x………. x
C. x ………. the ………. the D. the ………. X ………. a
69. We are late because we got stuck in ………. traffic jam.
A. an B. the C. a D. x
70. He was sent to ………. prison for ………. six months for………. shoplifting.
A. x………. x………. x B. the ………. x ………. x
C. x………. x………. the D. a……….x………. a

III. READING COMPREHENSION (4mks)
Part 1. Choose the word that best fills each of the blanks. Circle A, B, C or D to indicate your
answer.
LOOK ON THE BRIGHT SIDE
Do you ever wish you were more optimistic, someone who always (1)_____ to be successful? Having someone around who always (2)______ the worst isn’t really a lot of (3)_____ we all know someone who sees a single cloud on a sunny day and says , “ It looks (4)___ rain”. But if you catch yourself thinking such things, it’s important to do something (5)_____ it.
You can change your view of life, (6) _____ to psychologists. It only takes a little effort , and you’ll find life more rewarding as a (7) _____ .Optimism, they say , is partly about self –respect and confidence but it’s also a more positive way of looking at life and all it has to (Cool_____ .Optimists are more (9) ______ to start new projects and are generally more prepared to take risks.
Upbringing is obviously very important in forming your (10) _____ to the world. Some people are brought up to (11)_____ too much on others and grow up forever blaming other people when anything (12)______ wrong .Most optimists, on the (13)_____ hand, have been brought up not to (14) _____ failure as the end of the world. They just (15) ____ with their lives.
1. A. counted B. expected C. felt D. waited
2. A. worries B. cares C. fears D. doubts
3. A. amusement B. play C. enjoyment D. fun
4. A. so B. to C. for D. like
5. A. with B. against C. about D. over
6. A. judging B. according C. concerning D. following
7. A. result B. reason C. purpose D. product
8. A. supply B. suggest C. offer D. propose
9. A. possible B. likely C. hopeful D. welcome
10. A. opinion B. attitude C. view D. position
11. A. trust B. believe C. depend D. hope
12. A. goes B. falls C. comes D. turns
13. A. opposite B. next C .other D. far
14. A. regard B. respect C. suppose D. think
15. A. get up B. get on C. get off D. get over
Part 2. Read the following passages and choose the best answer.
Some seventy – five years ago, there was a heated controversy about whether or not any higher forms of life exist on Mars. Percival Lowell, on the one hand, maintained that the surface of Mars was criss-crossed by a network of lines, or canals, and that the geometrical regularity of the network, together with its variations through the Martian year, indicated it to be an artifact constructed by intelligent beings. At the other extreme were the views of E.E .Barnard, views with which the great majority of astronomers now agree. Barnard said Mars gave him the impression of “a globe, whose entire surface had been tinted with a slight pink color on which the dark details had been painted with a grayish colored paint supplied with a very poor brush, producing a shredded or streaky and wispy effect in the darker regions”. Suggesting, perhaps, that it was unwise to draw over-firm conclusions from such scant visual evidence, he added that “ no one could accurately delineate the remarkable complexity of detail of the features which were visible in moments of the greatest steadiness”.
16. What is the main topic of this passage?
A. The network of canals on Mars B. The extreme views of E.E.Barnards
C. An astronomical argument D. An influential astronomer
17. According to the passage, Lowell felt that the apparent geometrical designs on Mars’s surface were
A. canals that irrigate vegetation on Mar B. constructed by intelligent forms of life
C. artistic shapes that were formed artificially D. an indication of the seasons of the Martian year
18. From the passage, it can be inferred that Barnard felt the existence of life on Mars may be
A. likely because of the evidence B. probable on the basis of the evidence
C. possible although there’s no real evidence D. improbable in light of the evidence
19. The way Barnard views Mars is analogous to which of the following?
A. studying a painting in a museum
B. examining a specimen under a microscope
C. watching a movie in a darkened room
D. looking at a distant sign through dirty eyeglasses
20. Lowell’s views most probable had the greatest influence on
A. other scientists B. the US space program
C. science fiction writers D. romantic idealists
Part 3. Read the text and then choose from the list A-K the best phrase to fill in each blank. The exercise begins with an example (0).
Just a hundred years after the University of Pennsylvania established the world’s first business school, Oxford and Cambridge, (0) ……J……, are dipping their toes into the waters of management education. Recently, Cambridge University launched its first MBA (Master of Business Administration) degree course, and Oxford University, (21) ………… plans to open the doors of its School of Management Studies soon. The two universities could not be entering the MBA arena at a worse time (22) ………… Recession has halted recruitment in management consultancy and investment banking, (23) ………… Those companies (24) ………… are cutting salaries and (25) ………… Many company directors complain (26) ………… they expected them to be, and say (27) ………… At the heat of the problem is the MBA curriculum, (28) ………… Critics claim that a typical MBA course encourages a preference for theoretical knowledge rather than (29) …………Many leading business schools are rethinking their courses (30) ………… Only time will tell if these old universities can set new standards of excellence
A. but none has the luxury of Oxbridge’s fresh start
B. which has changed little since the 1960’s
C. because applications for such courses have fallen during the past two years
D. that new MBA graduates are not as competent as
E. questioning what they are getting for their money
F. the insight that comes from practical experience
G. which are areas in which MBAs have been highly regarded and well-rewarded
H. that they often need a considerable amount of in-company training
I. which is Cambridge’s arch-rival in everything from astrophysics to rowing
J. which are Britain’s two most famous and prestigious universities that are still hiring MBA graduates
K. that are still hiring MBA graduates
Part 4. The following sentences from a newspaper report, but they are in wrong order. Put them in logical order.
SHIP ACCIDENT OF WEST COAST CANADA NO CASUALTIES
31. In spite of this damage, the two ships managed to reach Prince Rupert under their own steam.
32. However, because of the weather conditions, the captains did not realize the danger until a few seconds
before the collision took place.
33. One was a cargo ship carrying lumber, apparently on its way to Prince Rupert.
34. The official added that government experts would be invited to join the committee.
35. Fortunately, there were no casualties among the crews of passengers, but both ships suffered damage close
to the water line.
36. According to eyewitnesses, neither of the vessels was going very fast at the time of the accident.
37. Yesterday evening two boats collided in thick fog in the Pacific Ocean not far from Prince Rupert, British
Columbia.
38. Consequently, there was insufficient time for them to prevent the accident.
39. The other was a Canadian National ferry on its regular run from Vancouver to Prince Rupert.
40. A spokesman for the post authorities sad that a committee would be set up to determine the cause of the
collision.

IV. WRITING (6mks)
Part 1. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it.(1mk)
1. Experts think that all dogs evolved from wolves.
All dogs ______________________________________________________________________________
2. I must have my suit cleaned before the interview.
My suit needs _________________________________________________________________________
3. The play is so popular that the theater is likely to be full every night.
Such in _______________________________________________________________________________
4. I shall never lend Robert any money, no matter what happens.
Under no _____________________________________________________________________________
5. We were very impressed by the new cinema but found it rather expensive.
Impressed ____________________________________________________________________________
6. The doctor advised him against taking a holiday in a tropical country.
The doctor’s __________________________________________________________________________
7. It’s more than a fortnight since anyone saw Julian.
Julian was ____________________________________________________________________________
8. My uncle’s generosity enabled us to go on a Mediterranean cruise.
Thanks _______________________________________________________________________________
9. Mrs. Wilson says she’s sorry she didn't attend the meeting yesterday morning.
Mrs. Wilson sends ____________________________________________________________________
10. Richard only took over the family business because his father decided to retire early.
But for his ___________________________________________________________________________
Part 2. Write a paragraph about the advantages of using the Internet, beginning with: (3mks)
In the modern world today, which has been changing rapidly, the Internet is of great benefit as it has many advantages. First of all, …………………………………………………

Part 3. Look at the table in this magazine article. The number of mammals on the endangered list exceeds all of the other classes of animals. Write a summary to accompany the table. (2mks)

ENDANGERED SPECIES 1993

Mammals
Birds
Reptiles
Amphibians
Fish
Snails
Clams
Crustaceans
Insects
Arachnids
TOTAL ANIMALS
TOTAL PLANTS
TOTAL SPECIES 305
226
80
14
66
13
52
9
19
3
787
300
1,087


ANSWER KEY

I. LISTENING COMPREHENSION (3mks)
Part 1. 0.2 mark for each correct answer
1. in his 40s / about 40
2. 2.15 a.m. / in the morning
3. 2. member of the club
4. black shoes
5. dark (hair)
6. 1.65 m / 165 cm
7. 50 meters
8. 1.30 / half past one

Part 2. 0.1 mark for each correct answer
9.C 10.A 11.B 12.D

Part 3. 0.1 mark for each correct answer

13. True 14. False 15. False 16. False 17. False
18. True 19. False 20. False 21. True 22. False

II. VOCABULARY & STRUCTURE (7mks) 0.1 mark for each correct answer

Part 1.
1.C 2.A 3.A 4.A 5.C
6.D 7.A 8.D 9.B 10.B
11.B 12.D 13.A 14.C 15.A
16.D 17.D 18.A 19.B 20.B

Part 2.
21.A 22.D 23.D 24.A 25.A
26.C 27.B 28.A 29.B 30.C

Part 3.
31.C 32.C 33.B 34.C 35.C
36.A 37.C 38.C 39.B 40.B

Part 4.
41.A 42.C 43.A 44.A 45.A
46.C 47.C 48.B 49.A 50.A

Part 5.
51.D 52.D 53.B 54.C 55.B
56.D 57.A 58.C 59.C 60.D

Part 6.
61.D 62.C 63.B 64.D 65.D
66.C 67.B 68.B 69.C 70.A

III.READING COMPREHENSHION (4mks) 0.1 mark for each correct answer

Part 1.
1.B 2.C 3.D 4.D 5.C
6.B 7.A 8.C 9.B 10.B
11.C 12.A 13.C 14.A 15.B

Part 2.
16.C 17.B 18.C 19.D 20.A

Part 3.
21.I 22.C 23.G 24.K 25.E
26.D 27.H 28.B 29.F 30.A

Part 4.
37 43 39 35 31
36 32 38 40 34

IV. WRITING (6mks)
Part 1. (1mk) 0.1 mark for each correct answer
1. All dogs are thought (by experts) to have evolved from wolves.
2. My suit needs cleaning before the interview.
to be cleaned
3. Such in the popularity of the play that the theatre is likely to be full every night.
4. Under no circumstances will / shall I (ever) lend any more money.
5. Impressed as we were by the new cinema we found it rather expensive.
though did find
6. The doctor’s advice (to him) was against (his) taking a holiday.
that he shouldn’t take a holiday.
7. Julian was last seen (more than) a fortnight.
two weeks ago.
8. Thanks to my uncle’s generosity we were able to go on a Mediterranean cruise.
9. Mrs. Wilson sends her apologizes for not having attended.
attending.
10. But for his father’s early retirement Richard wouldn't have taken over the family business.

Part 2. (3mks) (Personal answer but students have to write down the following advantages:
- It is a rich source of information. (almost all fields from science, technology, current affairs to prices of the latest fashion)
- Using it is extremely time-saving.(getting a large bulk of information, searching in the library for the books, doing the shopping)
- If we are on line, we can communicate with people from around the world.(sending e-mail)

Part 3. (Personal answer)
Sample summary
If you look at the endangered species table for 1993, you will somewhere that the number of mamals listed exceeds all other classes of animals that are in danger of extinction.
When we look at the table, we see that there are 305 different species of mammals that are endangered. We also see that 226 different species of fish, 80 different species of reptiles and various other species of animals must be saved.
These figures are startling and greatly disturbing. Clearly, something must be done immediately to stem this disaster from totally wiping out species of animals that have been on this earth thousands of years and will never be on the earth again. The statistics must be reversed and the carriage stopped.







Về Đầu Trang Go down
Xem lý lịch thành viên http://tailieutienganh.forumvi.com
 
ĐỀ THI KHẢO SÁT CHỌN HỌC SINH GIỎI QUỐC GIA LỚP 12 2007
Xem chủ đề cũ hơn Xem chủ đề mới hơn Về Đầu Trang 
Trang 1 trong tổng số 1 trang
 Similar topics
-
» Quy chế (bản dự thảo)
» Các cách sơ cứu cho trẻ em
» Các vấn đề về thực tập cho sinh viên
» Tìm hiểu về "Tứ sát” và cách hóa giải
» Giao lưu 2 Khóa 86 và 87TuNghia Nhân Ngày 20-11

Permissions in this forum:Bạn không có quyền trả lời bài viết
TÂY NINH 's english materials for learners :: english :: english tests for gifted student-
Chuyển đến